Espera


virallinen nimi: Fn Centeno Espera ox
lempinimi: Espe
rotu: arabialainen täysiverinen
säkä: 158cm
sukupuoli: ori
väri & merkit: rautias, pyrstötähti, kuonopilkku
ikä: 10 vuotias [s. 2004]
tehty: 2008
painotus: koulu- & yleisratsu
kasvattaja: Saila, Iisan Talli
omistaja: Tidiu
varusteet: mustavalkoiset kuolaimettomat suitset + vihreä riimu
URL-varusteet: Musta yleissatula, harmaa huopa vihreillä kanteilla, vihreät suojat joka jalkaan 

jalostus:

Esperaa voi kysyä puhdasrotuisten arabien & järjevien risteytysten isäksi! 
Hepan oltava kangasheppa ja iältään Esperaa nuorempi!

luonne:

Espe on todella kohtelias arabiori, se väistää kun hieman painaa kämmenellä kylkeen, nostaa jalat kun hivuttaa kättä sen polvesta alaspäin ja laskee päätään suitsien laittamista varten. Ori myös osaa napata herkkupalan etujalkojensa välistä ja kumartaa. Taluttaessa se kävelee hienosti vierellä, paitsi jos tammoja on näköpiirissä se nostaa hieman häntäänsä ja päätään, sekä liikkuu sipsuttamalla kävelyvauhtista ravia. 

Hoitotoimenpiteissä ei ole koskaan ollut tämän hevosen kohdalla ongelmia, joskus vain juuri tuo paikallaan tanssahtelu, niin meinaa jäädä varpaat alle kun ori päättää ruveta tanssimaan :D Espen voi tarhata muiden orien kanssa, tulee hyvin toimeen eikä käy uhittelemaan ainakaan itseään pienemmille.

ratsuna:

Nuorempana Espera oli hieman liiankin säikky, se pelkäsi traktoreita, autoja, tuulessa heiluvia varastonovia yms. Peloista päästiin kuitenkin eroon siedättämällä, mm. kävelemällä joka päivä traktorien ohi ja niin, että ratsastaja aina kolautti esim. maneesin seinää ratsastaessa. Pitkän prosessin jälkeen ori oppi, että esim. seinä kolisee ja sen pakeneminen on turhaa koska ikinä ei mitään käynyt. Traktoreistakin alettiin tykätä kun tajuttiin, että nehän tuovat ruokaa!

Kouluratsastus on Espen painotus, sillä orilla on kauniit ja ilmavat liikkeet. Se ei osaa mitään sirkustemppuja kouluradoilla, mutta taitaa hieman haastavampiakin askelia ja kuvioita. Esteitä se tykkää myös hypätä, vaikka tyyli onkin hieman omaperäinen...Ratana menee helposti 60-70cm ja irtona yli 90cm. Maastossa mukavan eloisa ja pirteä, tarkkailee kokoajan ympäristöä. Saattaa nykyäänkin säpsyä uusia asioita ja ääniä, muttei enää lähde säntäämään täyttä laukkaa karkuun.

kunto tällähetkellä: 2/5

sukutaulu:


i. Kep Mva Fn IST Zephyr ox

ii. Fn N.E. Noir Mefait Princenthoriii. 
iie.
ie. Kep Mva Fn Zaphir oxiei. Firenzeca ox
iee. Sasha Thay Shah ox
e. Into The Wind oxei. eii. 
eie.  
ee. eei. 
eee.